Liquid Wind yhteistyöhön Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n kanssa synteettisen polttoaineen tuotantolaitoksen perustamiseksi Suomeen

Liquid Wind ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) ovat tänään julkaisseet aiesopimuksen synteettisen polttoaineen tuotantolaitoksen kehittämiseksi Naantaliin.

Aiesopimus käynnistää tiiviin yhteistyön ja tähtää hankkeeseen, jossa Liquid Wind rakentaisi uusiutuvan synteettisen metanolin tuotantolaitoksen ja TSE:n Naantalin voimalaitos tuottaisi biogeenistä hiilidioksidia ja höyryä metanolin valmistukseen. Lisäksi Liquid Windin laitoksen prosessi- ja hukkalämpöä hyödynnettäisiin kaukolämpönä, mikä pienentää TSE:n polttamiseen perustuvan kaukolämmön osuutta.

Suunniteltu yhteistyö on askel yhdessä Suomen merkittävimmistä vihreän vedyn hankkeista, joka edistäisi puhdasta siirtymää ja kotimaista kilpailukykyä hyödyntämällä jo olemassaolevaa laajaa infrastruktuuria. Sopimus luo vahvan perustan Liquid Windin tuotantolaitoshankkeelle ja mahdollistaa TSE:n Naantalin voimalaitoksen kehittämisen pitkälle tulevaisuuteen. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä arviolta vuoden 2026 aikana ja kaupallisen tuotannon on tarkoitus alkaa vuonna 2029.

Liquid Windin tuotantolaitos valmistaa vedystä ja hiilidioksidista 100.000 tonnia nestemäistä metanolia vuodessa. Uusiutuvaa metanolia voidaan käyttää polttoaineena laiva- ja lentoliikenteessä, joissa se korvaa fossiilisia polttoaineita. Metanolin valmistukseen käytettäisiin vuosittain 160 000 tonnia voimalaitoksen tuottamaa biogeenistä hiilidioksidia.

Metanolintuotantolaitos on tarkoitus rakentaa Naantalin voimalaitoksen viereen Naantalinsalmen teollisuusalueelle. Liquid Wind toimii päävastuullisena hankekehittäjänä ja on käynnistänyt hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin. Osapuolet selvittävät lisäksi yhteistyössä mahdollisuuksia varmistaa riittävä puhtaan sähkön saanti metanolin valmistukseen.

Claes Fredriksson, Liquid Windin perustaja ja toimitusjohtaja kommentoi aiesopimusta:

“Olemme innoissamme voidessamme julkistaa sähköpolttoainelaitoksen kehityshankkeen TSE:n kanssa. Allekirjoitetulla aiesopimuksella yhdistämme molempien yhtiöiden vahvuudet puhtaan siirtymän nopeuttamiseksi niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisestikin. Paikallisesti Naantalissa keskitymme hiilidioksidin talteenottoon ja hyödyntämiseen sekä hukkalämmön hyötykäyttöön. Globaalilla tasolla edistämme fossiilisista polttaineista irtautumista tarjoamalla polttoaineiden käyttäjille tässä laitoksessa tuotetun vähähiilisen vaihtoehdon.”

Pertti Sundberg, TSE:n toimitusjohtaja ja Timo Honkanen, Turku Energian* toimitusjohtaja:

“Tämä on meille tärkeä hanke omistajiemme ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja kilpailukykyisen uusiutuvan kaukolämmön turvaamiseksi Turun seutukunnalle myös tulevaisuudessa. On hienoa, että Turun Seudun Energiantuotanto on mukana edistämässä konkreettisia kotimaisia vetytalouden kärkihankkeita, jotka osaltaan luovat perustaa tulevaisuuden energiajärjestelmälle. Tämän sopimuksen myötä yhteistyömme Liquid Windin kanssa syvenee ja uusiutuvan polttoaineen tuotantolaitos Naantalissa ottaa konkreettisen askeleen kohti tuotantoa.”

Mika Lehtonen, TSE:n hallituksen puheenjohtaja ja Fortumin** Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan johtaja:

“On hienoa, että pääsemme yhdessä edistämään hanketta energian kiertotalouden ja resurssitehokkuuden periaatteiden mukaisesti. Liquid Wind on TSE:lle hyvä kumppani, koska sillä on kyky toteuttaa tämän mittaluokan hankkeita. Teollinen integraatio myös vahvistaa Naantalin voimalaitoksen asemaa uusien hyödykkeiden toimittajana metanolin valmistukseen samalla, kun se edelleen tuottaa sähköä ja lämpöä Turun seudun asiakkaille ja TSE:n investoinnit pysyvät maltillisina.”

Laura Leppänen, Naantalin*** kaupunginjohtaja:

“Tämä mittava investointi on tärkeä askel entisen Nesteen satama-alueen vihreässä siirtymässä, johon kaupunki on sitoutunut. Vastuullisuus on kaupungin strategiassa tärkeässä roolissa, kuten elinvoimakin. Naantalin e-metanolin tuotantolaitos toteuttaa näitä molempia strategisia tavoitteita.”

* Turku Energia omistaa 43.5% TSE:stä
** Fortum Power and Heat omistaa 53.5% TSE:stä
*** Naantali omistaa 3% TSE:stä

+++

Lisätietoja:

Liquid Wind

Klaudija Cavala, Head of PR, Marketing & Communications

media@liquidwind.com

Turun Seudun Energiantuotanto Oy

Pertti Sundberg, toimitusjohtaja, p. 044 0154 570

pertti.sundberg@tset.fi

Turun Seudun Energiantuotanto Oy on Fortum Power and Heat Oy:n, Oy Turku Energia – Turku Energi Ab:n ja Naantalin kaupungin omistama yhtiö, joka tuottaa Turun seutukunnassa kaukolämpöä noin 200.000 asukkaalle ja sähköä valtakunnan verkkoon pääasiassa uusiutuvilla biopolttoaineilla tuotantolaitoksissaan Naantalissa ja Turussa. www.tset.fi

Liquid Wind on johtava sähköpolttoaineiden tuotantolaitosten kehittäjä, jonka visiona on vähentää maailman riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Liquid Windillä on vakaa projektiportfolio, ja yhtiön tavoitteena on kymmenen laitoshanketta vuoteen 2027 mennessä. Liquid Windin kotipaikka on Göteborgissa Ruotsissa ja henkilöstöä myös Tanskassa, Suomessa ja Iso-Britanniassa, yhteensä noin 80. Liquid Windin taustalta löytyy vahva joukko sijoittajia, kuten Alfa Laval, Carbon Clean, Elyse Energy, HYCAP, Samsung Ventures, Siemens Energy, Topsoe ja Uniper. Vieraile www.liquidwind.com tai seuraa meitä LinkedIn ja X

Fortum Oyj Fortumin energia rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Olemme yksi Euroopan puhtaimmista energiantuottajista ja toimintaamme ohjaavat kunnianhimoiset ympäristötavoitteet. Tuotamme ja toimitamme luotettavasti puhdasta energiaa ja autamme teollisuusasiakkaitamme vähentämään toimintansa hiilidioksidipäästöjä ja kasvamaan. Ydinliiketoimintamme Pohjoismaissa koostuu päästöttömästä ja tehokkaasta sähköntuotannosta sekä sähkön ja kaukolämmön myynnistä kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Yhtiömme 5 000 työntekijälle tarjoamme turvallisen ja inspiroivan työympäristön. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com

Oy Turku Energia – Turku Energi Ab -konserni kuuluu Suomen suurimpien energiayhtiöiden joukkoon. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 408,4 miljoonaa euroa. Turku Energiassa työskentelee noin 330 ammattilaista. Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava sähkön ja lämmön myyjä ja siirtäjä. Toimintaamme kuuluu myös energiaverkostojen ja energiatuotantolaitosten kehittäminen, rakentaminen ja ylläpitäminen sekä sähköisen liikenteen kehittäminen Turun seudulla. Toimitamme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita 130 000 taloudelle ja yritykselle. Asiakaslupauksemme on ”Olemme lähellä, näemme kauas”. Olemme mukana rakentamassa hiilineutraalia Turkua. www.turkuenergia.fi

Naantali on 20,000 asukkaan kasvava kaupunki vetovoimaisessa Lounais-Suomessa. Saaristo on vahvasti läsnä: Naantalissa on jopa tuhat saarta ja tuhat kilometriä merenrantaviivaa. Asukkaille on tarjolla monipuoliset asumisratkaisut ja ainutlaatuiset kulttuuri- ja vapaa-ajan mahdollisuudet. Naantali on yrittäjäystävällinen ja kehittyvä satamakaupunki tehokkaine maa- ja meriliikenneyhteyksineen. Tällä hetkellä Naantalissa toimii noin 1500 yritystä. www.naantali.fi

TSE sulkee Naantalin voimalaitoksen kivihiilikäyttöisen kolmosyksikön

Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) on tänään maanantaina 24.6.2024 tehnyt päätöksen sulkea Naantalin voimalaitoksen kivihiilikäyttöisen kolmosyksikön. Yksikkö siirtyy tästä päivästä alkaen säilöntään, kunnes kolmosyksikkö suljetaan lopullisesti jouluaattona 2024.

Naantalin voimalaitoksen kolmosyksikön sähköntuotantoteho on 120 MW. Yksikkö on alun perin vuonna 1972 rakennettu väliottolauhdeturbiini, jolla on tuotettu Turun seudulle lämpöä, höyryä sekä sähköä. Naantalin voimalaitoksen vanhimmat kivihiilikäyttöiset ykkös- ja kakkosyksiköt suljettiin vuonna 2020.

– Naantalin kolmosyksikön käyttötarve on jäänyt vähäiseksi monipolttoainevoimalaitoksen eli Naantalin nelosyksikön valmistumisen jälkeen. Vähäisen käyttöasteen lisäksi laitoksen sulkeminen on askel kohti kivihiiletöntä tuotantoa Naantalissa, toteaa TSE:n toimitusjohtaja Pertti Sundberg

TSE:n tuotantolaitosten operoinnista vastaa Turku Energia, ja täten myös Naantalin kolmosyksikön käyttövastuu on Turku Energialla.

– Naantalin kolmosyksikön sulkemisella ei ole henkilöstön määrään liittyviä henkilöstövaikutuksia. Laitoksen käyttö on tapahtunut samalla henkilöstöllä, joka operoi TSE:n muitakin yksiköitä, joiden käytön osalta ei ole tullut merkittäviä muutoksia, kertoo toimitusjohtaja Timo Honkanen Turku Energiasta.  

Laitoksen lopullisen sulkemisen jälkeen laitoksen prosessit erotetaan turvalliseen tilaan, ja lopullinen purku tehdään myöhemmässä vaiheessa.

Turku Energian ja TSE:n tuottama kaukolämpö tuotettiin viikonloppuna pääosin sähköisellä tuotannolla

Turku Energian ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n yhteistiedote.

Kaukolämmön tuotannossa otettiin Turun seudulla viikonloppuna historiallinen askel, kun lähes koko Turku Energian myymä kaukolämpö tuotettiin sähköisellä tuotannolla. Kaukolämpö tuotettiin viikonloppuna pääosin Kakolan lämpöpumpuilla, Naantalin voimalaitoksella sijaitsevalla sähkökattilalla, Naantalin kaukolämpöakulla ja Turun kaukolämpöakulla. Yhteensä kaukolämmön tuotanto oli 6200 MWh viikonlopun aikana. Tulevaisuudessa ei-polttavaan teknologiaan perustuva kaukolämmön tuotanto tulee kasvamaan muun muassa Turku Energian sekä Turun Seudun Energiantuotannon (TSE) sähkökattilainvestointien myötä.

Meneillään olevien kaukolämmön tuotantolaitosten vuosihuoltojen takia koko Turku Energian ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n tuottama kaukolämpö tuotettiin edellisviikonloppuna sähköisellä tuotannolla. Viikonlopun aikana tuotettu kaukolämpö oli myös kokonaisuudessaan päästötöntä, sillä tuotannossa käytetty sähkö oli alkuperältään CO2-vapaata.

Ei-polttavaan teknologiaan perustuva kaukolämmön tuotannon osuus tulee tulevina vuosina edelleen kasvamaan. Turku Energialla on parhaillaan rakenteilla sähkökattila Pääskyvuoreen, joka valmistuessaan vuonna 2026 korvaa muun muassa kaukolämmön vara- ja huipputuotannossa käytettävää öljyä ja pellettiä, sekä Turun Seudun Energiantuotannolla on suunnitelmissa Naantalin voimalaitoksen toisen sähkökattilan prosessimuutos kaukolämmöntuotantoon. Biopolttoaineilla tuotettu kaukolämpö jatkaa kaukolämmön perustuotannon kivijalkana.

”Viime viikonloppu on loistava osoitus siitä, kuinka Turun seudulla on määrätietoisesti siirrytty kaukolämmön tuotannossa pois fossiilisiin polttoaineiseen perustuvasta tuotannosta ja kasvatettu ei-polttavaan teknologiaan perustuvan tuotannon osuutta. Tulevaisuus on kaukolämmössä uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämisen lisäksi nimenomaan ei-polttavassa tuotannossa ja siihen seudullisessa kaukolämmön tuotannossa investoidaan myös tulevaisuudessa”, sanoo Lämpö-yksikön johtaja Juho Perkonoja Turku Energiasta.

Turun seudun perustuotannon tuottava Naantalin voimalaitos on vuosihuollossa 25.8.2024 saakka. Tällä viikolla kaukolämmön perustuotantolaitoksista Orikedon biolämpökeskus palaa vuosihuollosta tuotantokäyttöön.

Kaukolämmön perustuotanto tuotetaan Turku Energian osakkuusyhtiön Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n omistamissa laitoksissa Naantalin voimalaitoksella, Orikedon biolämpökeskuksessa ja Kakolan lämpöpumpuilla. Lisäksi Turku Energialla on vara- ja huipputuotantolaitoksia sekä muilta tuottajilta hankittua kaukolämpöä.

Turku Energian myymän kaukolämmön määrä oli vuonna 2023 1905 GWh ja siitä jo 87 % tuotettiin uusiutuvilla polttoaineilla. Kaukolämpöä tuotettiin Turun seudulla vuonna 2023 biomassalla (52,3 %), lämmön talteenotolla, lämpöpumpuilla ja sähköllä (32,6 %), kivihiilellä (4,4 %), öljyllä (3,2 %), turpeella (2,6 %), SRF:llä 2,8 %, asfalteenilla (2,0 %) ja kaatopaikkakaasulla (0,3 %).

Turku Energian myymän kaukolämmön ominaispäästöt laskivat vuonna 2023 kolmanneksen verrattuna edellisvuoteen. Kaukolämmön ominaispäästöt olivat 38,1 kgCO2/MWh myytyä energiaa kohden.

Turku Energia on sitoutunut Turun kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Yhtiö on tehnyt pitkäjänteisesti siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia energianlähteitä.

Naantalin voimalaitoksen nelosyksikkö ajetaan alas vuosihuoltoa varten 5.6.2023 – mahdollista meluhaittaa ympäristöön

Naantalin voimalaitoksen nelosyksikkö ajetaan alas maanantain 5.6.2023 aikana vuosihuoltoa varten. Tästä saattaa aiheutua melua lähiympäristöön kyseisellä aikavälillä.

Pahoittelemme melusta mahdollisesti lähiympäristöön aiheutuvaa häiriötä.

Lisätietoja:

Kalle Karjala, käynnissäpitopäällikkö
Turku Energia
Puh. 040 707 9398

Siirry takaisin sivun alkuun